14 предучилишни активности за да го подготвите вашето дете за училницата

29.08.2019

Вие не можете да верувате дека вашето малечко веќе започнува училиште - предучилишно, односно. Тоа е голема транзиција како за децата така и за родителите, но за среќа има многу активности на деца што можете да ги направите за да го подготвите вашето дете.

Мајка на пет деца и основач на Sight and Sound Reading, вели дека овој период треба да биде учење додека се забавувате. „Она што го сакам во предучилишното училиште навистина е нешто што може да се претвори во искуство за учење. Предучилниците ги натопуваат работите како сунѓер “.

Подгответе го вашето дете да напредува со овие 14 предучилишни активности:

1. Направете букви од шпагети

Готвењето е одлично место за почеток, бидејќи ги учи децата да ги следат упатствата. Направете неколку шпагети и формирајте букви од азбуката надвор од жиците на шпагети. На овој начин можете да ги научите додека ги хранат!

2. Категоризирајте сè

По купување намирници, подредете ги предметите во категории како што се производи, конзервирана храна и кутии со кутија. Додека ја поставувате масата или ја празните/полните машината за миење садови, предучилишниот учител може да групира прибор (ништо остро), чаши, чинии и вилушки.

3. Играј Симон Вели

Барбара Е. Харви, експерт за рано детство и родителство и авторка на „Патувања низ родителството “, предлага да игра „Симон Вели “ со вашиот претшколец, бидејќи „голем дел од одењето во предучилишно ги слуша и ги следи упатствата “. Добијте совети за глупави и смешни команди од Активности за деца и тинејџери.

4. Истражуваат исти и различни

“Измерената ”мајка има работни листови што можат да се печатат за да му помогнат на вашето дете да одбере која ставка е различна по низа работи. Со четири нивоа на тежина, оваа активност може да расте со вашето дете.

5. Забавувајте се со алиштата

Помогнете му на вашето дете да сортира и да му знае да направи рамнотежа од бели, во боја и темните или да сортира чорапи или предмети по боја. Оваа повторлива задача им помага на децата да идентификуваат модели и бои.

6. Прашајте „Како се чувствувате?

“ Харви им сугерира на родителите да преземат табела со чувства за емоции, да ги ставаат на магнети и вашето дете да ставите на фрижидер за да изрази како се чувствува пред да зборуваат за тоа. „Да се ​​биде во можност да изрази емоции и да даде вербално објаснување е важно. Децата кои вербално можат да искажат чувства, користат соодветно однесување во училницата “.

7. Изградете сензор за отпадоци

Децата сакаат да ги внесат рацете во нештата, а сензорната корпа од овесна каша и сол на Мама за преживување на мама е совршен начин да сокриете малку играчки или автомобили за нив да ги пронајдат. Ова поттикнува чувство на истражување и координација на рака и око.

8. Страници во боја

Боењето е една од класичните активности пред за предчилишен период, затоа купете книга за боење или пронајдете бесплатни страници за печатење на страници. Охрабрувањето на вашето дете да остане во рамките на линијата, развива добра контрола на моторот. Кога вашето дете ќе избере креда, прашајте ја која боја е и поучете ја ако не знае.

9. Пребарај за знаци

Прошетајте или возете и на вашето дете побарајте знаци што започнуваат со различни букви. Можете да ја напишете азбуката или дел од азбуката и да му укажете на буквите што ги гледа и да одговара на неговиот лист букви.

10. Вежбајте со ножици

Кој, прешколци и ножици? Да! Пронајдете пар ножици безбедни од предучилишно училиште и дајте им на децата топче игра-тесто да експериментираат. Ова помага да се изгради силна моќност и контрола на моторот.

11. Научете ги петте сетила

Покажете му на вашето дете неколку предмети, а потоа ставете го во чорап со цевки додека го криете остатокот. Направете го детето да го чувствува тоа и допрете го со допир што е тоа. Исто и за мирис - оставете ги да ги затвори очите и да мириса нешто и да ви каже што е тоа. Објаснете ги петте сетила додека го направите ова.

12. Помогнете со палтото

Легнете го палтото на вашето дете со надворешниот дел допирајќи го подот и горниот дел од палтото со кои се соочува вашето дете, како што сугерира Училишно училиште. Оттаму, детето може да го облече палтото со лизгање на рацете во дупките на ракавите, а потоа да му ја преврти главата. Наставниците ќе ве сакаат вас за предавање на оваа вештина.

13. Дајте насоки со три чекори

Секако, вашето дете може да следи еднонасочна насока, но насоката од три чекори е повеќе предизвикувачка. Направете ја игра со тоа што ќе речете: „Земете го мечето, земете марамче и оставете го да го разнесе носот “.

14. Направете зрак на рамнотежа

Какошто растеме има насоки за правење „зрак на рамнотежа “ безбеден за деца во вашиот двор. Погледнете дали вашето дете може да скокне или да зачекори само на патот што сте го поставиле, што помага да се развие голема контрола на мускулите и рамнотежа.

Повеќе новости
Претходно 5 совети за буџет за патување за да заштедите пари на одмори
29.08.2019

Сакате бесплатни совети за буџет? Не би сакале да патувате почесто без да ја прекршите банката? Што ако ти реков дека наместо да планираш ед...

Види повеќе
Следно Како облеката може да ви помогне во унапредување?
11.09.2019

Кога имате интервју за работа, деловна средба или презентација на клиент, сигурно се облекувате соодветно за да изгледате професионално и до...

Види повеќе