Паметно размислување за финансиски цели

05.06.2019

Секој од нас има соништа да биде богат, да патува, да има убав дом, а притоа, знаеме дека парите се основен фактор за желбите. Дали ќе си останеме само со желбите, зависи од способноста колку знаеме да направиме финансиски план и да го следиме истиот. Моментот кога соништата ќе ги претвориме во финансии тогаш сме на вистински пат за рационално размислување.

Еден од најпопуларните методи е SMART т.е SMART е мононичен / акроним, дава критериуми за насочување на поставените цели.

S (specific ): Специфични

Опишете јасно и конкретно она што сакате да го постигнете! Не само "Сакам црвен автомобил ", туку каков вид, бренд и така натаму.

M (Measurable): Mерливо

Ако немате "мерка ", тешко дека ќе дознаете дали сте постигнале напредок во остварувањето на вашата цел! Финансиските цели се лесни - најчесто ги мериме парите. На пример, колку пари ќе ви требаат за посакуваното возило.

A ( Attainable, Achievable ): Остварување

Одговорете на прашањето дали може да ја постигнете вашата цел и како да го направите тоа. На пример, дали целта како што е "Црвеното Ферари уште утре " е постигнат успех за нашиот херој, ако тој го закупува :)

R (Realistic, Relevant): Разумно

Размислете дали целта е разумна и дали вреди да се стремиме кон таа цел и дали е во согласност со средствата што ги имате, небитно дали се пари, време, знаење или на друг начин. Можно е да се оствари "Црвеното Ферари уште утре ", но тоа значи сериозно зголемување на долгот, сериозни финансиски проблеми ... Тоа е тешко разумно :)

T (Time-bound): Со одреден временски хоризонт

Еднаш, некаде - не е одговор! Важно е да имате одредени временски ограничувања за реализација на целите.

Користејќи го SMART методот, можете да го трансформирате неопределениот "сон за одличен автомобил " во јасна дефинирана "умна " цел која содржи акционен план: "Сакам до X месеци да имам XXX автомобил по цена до XXX денари. Ќе морам да трошам XX денари месечно за период од XXX ".

Конкретните финансиски услови мора да станат дел од вашиот личен буџет, бидејќи тоа е инструмент со кој ги реализирате вашите финансиски цели.

Наместо да заклучат: Важно, поважно, најважно

Но, не само што го сакам црвениот траект, туку и да патувам низ целиот свет .. и, исто така, да не бидам без пари "во секое време ",

Всушност, целите често се повеќе од една, а парите се ограничени. Ние треба да процениме кои се најважните за нас и да се фокусираме на нивната реализација. Јасно дефинираните и рангираните финансиски цели се суштински елемент на вашиот финансиски план - вашиот патоказ за остварување на животот за кој сонувате.

Повеќе новости
Претходно На што да внимаваме при брз кредит
05.06.2019

Пред да го потпишете договорот, треба да го прочитате и што е најважно, да го разберете. Со потпишување, вие се согласувате со условите на д...

Види повеќе
Следно Без разлика колку сте таленти со пари, секогаш има нешто повеќе што можете да научите
13.06.2019

Иако сум финансиски планер, сѐ уште посветувам големо внимание на финансиските совети и мислења на

Види повеќе