Новогодишен план за трошоците

20.12.2019

Тмурното и ладно зимско време сеуште не носат никакво новогодишно расположение и неколку украсени излози изгледа како да подраниле. До Нова Година останува помалку од една недела - доволно за да планирате сè на време и да заштедите пари и време. Можете да направите листа на она што треба да се направи пред празниците, кога да го завршите и колку средства ќе ви бидат потребни.

Буџетот е клучен. Добро е да имаш се што сакаш, но ако немате можност може да ги распределите приоритетите според значењето и можноста.

1. Каде ќе бидете за празниците? Раната резервација е многу побезбедена и поповолна од последната минута. Дали ќе одите на гости , или ќе патувате, планирајте најмалку еден месец однапред. Кога станува збор за патување,доколку ги купите билетите порано тие се поевтни и може да имате дополнителен попуст.

2. Патување според буџетот. Предвремената резервација и предвременото плаќање значи дека не се трошат сите средства во еден месец. Каде и да одите, ќе ви требаат пари на самото место. Значи, ако ги купите билетите во ноември, во декември ќе се соочите со други трошоци.

3. Опциите на гости или дома исто така бараат планирање. Треба да бидете свесни за барем следниве прашања за да можете да го планирате вашто трошење: Колку луѓе ќе бидете? Освен храна и пијалоци, дали ви се потребни пари за други трошоци? Ќе купите нови Божиќни украси или нова облека?

4. Ако очекувате гости и треба да приготвите храна, подгответе го претходно поставеното мени. Пазарувањето по список во голема мера ги ограничува импулсивните и непотребните купувања. Исто така, гледајќи колку работи треба да купите и колку пари ќе потрошите - некои може да бидат непотребни тршоци.

5. Подароците е добро да се подготват и да се купат што е можно порано. За жал, нема многу продавници во Македонја кои нудат навистина добри попусти во таканаречениот Црн петок *. Опцијата да нарачате преку интернет е добра, но имајте ги во предвид трошоците за испорака и веројатноста стоката да е потрошена или курирот да не пристигне на време.

Направете листа на подароци и цената на секој од нив. Проверете ги вашите понуди од различни локации и одберете ја најдобрата понуда. Не се ставајте во искушение да купувате подароци што не можете да си ги дозволите, како и предмети кои се непрактични. Ние ве поттикнуваме да не купувате миленици како подарок. Прво, веројатно е дека на лицето што ќе го дадете нема да може да се грижи за нив и тие ќе се најдат на улица. Второ - дури и ако сте сигурни дека ќе се грижат добро, ќе посвоите животно и ќе му го дадете. Во прилог на мачки и кучиња, посвојување, исто така, може да се најдат животни како декоративни зајчиња кои се инаку скапи. Нека остане таков подарок за во семејството или на многу блиски луѓе. Домашното милениче не е само играчка, тој е живо суштество, бара грижа и трошоци.

7. Каде ќе бидат децата? Дали треба да се потпрете на баба / бејбиситерка? Вашето дете е сериозен трошок, и многу е веројатно дека грижата ќе чини повеќе за празниците

За секоја финансиска потреба која ја имате, можете слободно да се потпрете на вашиот верен и 24/7 достапен пријател М Кеш!

Повеќе новости
Претходно Како да ја убиете меланхолијата во есенските дождливи денови
25.10.2019

Есента секогаш се поврзува со меланхолија. Денот се намалува, сонцето сè почесто ѕирка низ облаците, ветрот е ладен, често врне… Сите овие н...

Види повеќе
Следно Едноставни начини да се опуштите за време на празниците
20.12.2019

Навистина, празничното расположение е насекаде околу нас – светилки и украси, примамливи излози, весели компании ...Сакаме да даваме подароц...

Види повеќе