Како да израснете внатрешно мотивирани деца

25.09.2019

Колку добро би било децата да прават с é што треба, а да не побарате од нив. Сите знаеме дека тоа не е возможно бидејќи децата не се така програмирани. Тие ги прават работите по свое, а тоа многу често значи спротивно од она што им велат родителите. Бидете сигурни дека може да израснете внатрешно мотивирани деца, доколку секојдневно работите на тоа.

Неколку начини да израснете внатрешно мотивирани деца:

Дајте му на вашето дете одговорност

Децата се многу помотивирани ако имаат одговорност пред нив. Доколку не им давате никакви обврски и задачи на вашите деца, тие никогаш нема да бидат мотивирани да направат нешто, особено нема да бидат внатрешно мотивирани. Многу е важно да им го вградиме концептот дека доколку нешто сакаме да имаме треба за тоа да се потрудиме да го направиме. На пример, ако сме гладни треба да испазариме и да зготвиме јадење; ако не можеме да најдеме некоја играчка треба од време на време да си ја средуваме собата.

Бидете пример

Ако сакате да израснете внатрешно мотивирани деца, многу е важно да бидете добар пример. Не очекувајте вашите деца да бидат нешто што вие самите на сте. Ако вашите деца ве гледаат како ги извршувате работите без одложување, или без некој да ве замоли, тие ќе увидат дека вие сте внатрешно мотивирани и тоа со сигурност ќе заживее во нив.

Сакајте ги вашите деца без разлика на се

Вашите деца треба да видат дека ги сакате без разлика дали се внатрешно мотивирани или не. Но, децата кои се сакани и се свесни за тоа, поверојатно е дека ќе ги извршат задачите без вие да инсистирате. Помалку време ќе поминуваат во муртење, а повеќе во мотивирано делување. Вие, како родител, сте главна компонента во емоционалниот успех на вашето дете.

Обиди и грешки

Дајте им на вашите деца можност да се мотивираат сами да носат одлуки за нивниот живот. Дајте им неколку можности во кои ќе се обидат самостојно да успеат, но и да згрешат. Децата на тој начин ќе учат од сопствените успеси и грешки.

Повеќе новости
Претходно Како да пронајдете повеќе време во текот на денот и како да извлечете максимум од вашиот работен ден?
18.09.2019

Дали некогаш сте посакале денот да трае барем уште неколку часови повеќе?

Види повеќе
Следно Одлична идеја - Како од балконот да направите удобен простор за есенско уживање
03.10.2019

Овогодишната есен нè изненади со топли денови, и сите се радуваме поради тоа. Сонцето ни дозволи да поминуваме повеќе време на балконите, уж...

Види повеќе