6 совети за буџетирање кои ќе ви помогнат да победите со пари

26.07.2019

Почнавте буџетирање. Три гласови за вас! Ова е огромен чекор - и најважен во правењето на овие цели-реалност.

Можеби тоа оди добро. Можеби е тешко. Можеби тоа е некаде помеѓу. Каде и да сте на скала за удобност и леснотија, секогаш сме тука за вас.
И ние имаме 8 солидни совети кои се подготвени да им помогнат на процесот да работи дури и лесно, а резултатите да бидат позитивни.

Однесете го вашиот буџет на следно ниво со овие 6 совети

1.Буџет секој месец пред почетокот на месецот.
За да напредувате, треба да размислите напред. Ова е солиден совет за живот и врвен врв за буџетирање.
Секој месец ви треба нов буџет.
И треба да го поставите тоа пред почетокот на месецот.

Со М Кеш, лесно е. Може да го дуплирате буџетот на овој месец до следниот, а потоа прилагодете каде што ви треба.

Размислете за фиксното трошење што доаѓа (како што е роденденот на вашата мајка/татко или за некој настан.
И тргнете го тој планиран буџет настрана.

2.Буџет на нула. Зошто?

Кажувајќи ги сите ваши пари каде се трошат,значи дека сте одговорни за тоа - вие го поседувате, наместо наоколу.
 

Практично кажано, еве како креирате буџет базиран на нула:

Додадете ги сите извори на приход. Внесете ги фиксните трошоци, како хипотека или изнајмување, комунални услуги, храна и транспорт.
Потоа внеси заеднички месечни трошоци,како што се ресторани, забава и облека. Проверете ги вашите минати буџети или банкарски извештаи
за да добиете идеја за она што обично го поминуваат. Дајте му на секој денар име, што значи дека сите ваши приходи имаат место во вашиот буџет.
Ако се уште останат пари откако ќе ги внесете сите тие трошоци, поставете ги кон вашата тековна парична цел, како да го отплаќате долгот.

3.Следете ги сите трошоци.

Секој-Еден-Денар! Од гума за џвакање до минимален кусур. Овие работи се собираат. Буквално. Денар + денар + денар = повеќе денари.
Следењето на секој трошок е метриката за каде тоа одат вашите пари. Потоа можете да започнете вие да им делегирате на вашите пари да одат точно онаму каде што сакате.

4.Прегледајте ги вашите навики за трошење. 
 

Треба да станете вистински со себе. И тоа го правите со разгледување на вашите навики за трошење.Таа навика за “купување гуми за џвакање ”, навика за купување кафе додека возите или опседнатост со непотребен шопинг, може да ви чини некои сериозни пари што ќе бидат подобро потрошени за вашата актуелна парична цел. Бидете искрени со себе за места каде што ќе ги пренасочите. Или треба да се намали или да се размислува за зголемување на буџетската линија. Но, запомнете, ако потрошите повеќе на едно место, треба да потрошите помалку во друго. Тоа е кругот на буџетирање.

5.Поставете реален буџет.
Како што рековме, во ред е да додадете некои пари во линија ако сте биле нереални со планираната сума. Ако се обидувате да заштедите на намирници,
на пример, и сте го направиле целото купување на купони, планирање на оброци и БОГО шопинг што може - но сепак сте превисоки секој месец - најверојатно
ќе треба да го зголемите буџетот за намирници. Но запомнете, не постои магично дрво за да си наберете пари кога ќе се промени планираната сума. Како поубава сума пари,
кога една буџетска ставка се зголемува, друга мора да слезе. За жал, линија за забава: ми треба вистинска храна повеќе од
мега-големина пуканки во филмовите.

6. Буџет за полугодишни трошоци.

Има некои работи кои навистина не треба да бидат изненадувачки хит на вашиот буџет, иако, иако не доаѓаат секој месец.
Зборуваме за оние полугодишни трошоци како автомобил осигурување, годишен преглед на вашето домашно милениче, вашата годишнина (затоа што-сериозно, треба да бидете подготвени за ова).
Една совршена опција е да се постави фонд за тонење за секој полугодишен трошок. На овој начин можете да заштедите месец по месец за денот кога тој трошок е должен.
 

Повеќе новости
Претходно 10 Совети за буџет за патување, за да заштедите пари на одмори
03.07.2019

Сакате бесплатни совети за буџет? Не би сакале да патувате почесто без да ја прекршите банката?

Види повеќе
Следно Бизниси кои може да ги работите од дома
19.08.2019

Во текот на последната деценија, со развојот на технологијата, брзиот интернет и менувањето на ставовите за природата на работата, работењет...

Види повеќе