5 Работи кои што е неизбежно вашите деца да ги научат

05.06.2019

Неколку совети како да го развиете потенцијалот на вашите деца.

1. Како да се насочи за да постигне финансиска цел

Како целина, Македонците ги разбираат придобивките од штедењето и можат да заштедат. Ова е исто така прикажано и од податоците од истражувањето "FIQ - Истражување и зголемување на степенот на финансиската писменост на македонските студенти " - над 60% од учениците од основното образование ги зачувуваат. Оваа вештина може и треба да се развие рано, а пристапот мора да биде соодветен на возраста на децата. Не постои начин да се очекува мали момчиња на 4-6 години да размислуваат долгорочно, па само поттикнете ги да соберат мали финансии за да купат играчка или нешто што го посакуваат. И бидејќи децата учат со своите "очи ", добра идеја е да поставите слика од тоа што сакаат. Поголемите деца имаат поскапи желби. Покажете им како да направат едноставен финансиски план - каква сума им треба за нешто, како и колку долго тие можат да го добијат. За да ги поттикнете, можете да им понудите двојно да ја зголемат нивната сума ако ја достигнат нивната цел според планираното.

2. Како да управуваат со нивните пакети (буџетирање)

Независно дали се помали или поголеми, секаде важи истото правило - туѓите пари лесно се трошат. Ако Вие, како родител, сте непресушен извор на пари и безусловно ги задоволувате вашите деца , тогаш тие нема да размислуваат за тоа како и колку се трошат парите. Не се надевајте дека како што ќе растат така ќе учат како да управуваат со парите. Овие здрави навики се формираат во детството и доколку недостасуваат откако ќе прераснат во адолесценти, нема да бидат способни да се справат сами, вечно ќе ја очекуваат вашата помош и ќе се прашуваат зошто животот не им нуди бескрајна забава.

Мудро е да се воведе систем "џепарлак " од 6-7 годишна возраст. Еден од начините е да се доделува буџетот на неделно ниво во зависност од реалните потреби на детето, додека на поголема возраст според ваша проценка, буџетот да се зголеми со одредени услови. На пример, Вие да престанете да купувате одредени задоволства, со цел самото дете да процени дали треба да одвои од сопствениот буџет за да го има задоволството.

Ве советуваме да не ги поврзете домашните обврски како раскревање постелнина, детска соба, едуцирање и тн. со џепарлакот. Но, може да направите листа на дополнителни задачи ( дела ) со

кои ќе ги извршат, а притоа ќе бидат наградени. На тој начин ќе научат дека се се добива по сопствена заслуга.

3.Како да штедат паметно

Способноста да се трошат пари мудро е исто толку важно како и способноста да се заштеди. Практично искуство е неопходно во овој поглед. Дозволете вашето дете да купи чоколада од скапа 24-часовна продавница, на пример, а потоа одете во малопродажната продавница за да ја видите разликата во цената на истата стока. Со постарите деца, исто така можете да пребарувате, вклучително и на интернет, за најповолни понуди за она што го сакаат.

Исто така е важно да ги научите вашите деца дека имаат права како потрошувачи. Ако играчката што ја купиш е дефектна, не оди да ја рекламираш сам, иако веројатно ќе ти биде полесно. Земете ги децата со вас и покажете како се поднесува рекламација за стока.

4. Како да ги ценат на сопствените заработени пари

Не постои опција за вашиот син/ќерка одеднаш да ги развие работните навики и да стане успешен човек ако добива сè за остатокот од својот живот без грам напор. И градење на работни навики, разбирање дека парите се заработени со работа започнува во детството.

Првите чекори во оваа насока може да бидат ваши "платени " работи / активности (освен вообичаените домашни задачи), варијантите се различни и во зависност од семејниот поредок. На пример, за тинејџери постојат можности за работа со скратено работно време за време на празниците. Универзален извор на приходи е грижа за децата, но оваа опција не е особено популарна во Македонија. Покрај работните навики, се градат и вредни вештини како комуникација, тимска работа и дисциплина.

Важно е да ги поттикнете вашите деца да бидат претприемнички настроени, да бараат можности да заработат пари со својата работа и иницијатива.

5.Како да се покаже великодушност и емпатија

Како и во сè друго, родителите се пример во овој поглед. Многу е важно во буџетот да се вклучат и "Добротворни цели ". Направете го тоа и сами така што ќе ги поттикнете вашите деца да одвојат некои од своите заштеди за донирање.

Вашите деца ќе добијат непроценливи вредности доколку видат дека им помагате на оние што имаат потреба од волонтерска работа, донираат време, вештини и финансии за да го направат светот подобар. Испраќањето пари на донаторска сметка може да биде гест, но исто така е важно да им покажете на вашите деца што и зошто го правите тоа дело. Разговарајте со нив за причината што ја поддржувате и кажете им колку е важно луѓето да ви помогнат. Земете ги со вас на

добротворен настан, одвојте облека и играчки, што и да донирате - каква опција да изберете е убаво децата да бидат активно вклучени.

Повеќе новости
Претходно Буџет за четири свадби и еден погреб
01.01.1970

Филмот \"Четири свадби и погреб\" е миленик на неколку генерации, и една од причините е тоа што ни покажува живот како што е - низа радосни ...

Види повеќе
Следно На што да внимаваме при брз кредит
05.06.2019

Пред да го потпишете договорот, треба да го прочитате и што е најважно, да го разберете. Со потпишување, вие се согласувате со условите на д...

Види повеќе