4 совети кои ќе ви помогнат да управувате со вашиот личен заем

04.02.2021

  Личниот заем може да биде еден од најдобрите начини да се ослободите од финансиските тешкотии доколку управувате одговорно. Следните совети ќе ви помогнат да ја вратите контролата врз финасиите  и да се ослободите од непотребниот стрес.

1. Создадете буџет

Креирање на буџет е една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашата финансиска состојба, без оглед на вашиот приход или долг. Обидот да управувате со вашиот личен заем без буџет ве става во позиција на ранливост и конфузија - не секогаш знаете каде одат вашите пари. Ако се плашите да ја проверите вашата банкарска сметка, имате помалку пари отколку што знаете дека треба или не сте сигурни во областите каде што трошите премногу, тогаш креирањето на буџет може да биде одговорот.

2. Платете на време

Остварувањето на вашите месечни плаќања на време секој месец е најдобриот начин да се избегнат казни. Казните се непотребни и премногу вообичаени последици што ќе делуваат спротивно на вашата финансиска состојба. Штом креирате буџет, многу полесно е да плаќате навреме. Имањето финансиски план и дел од парите издвоени секој месец за соодветна намена ќе Ви помогне поефикасно да го вратите долгот.

3. Плаќајте повеќе од вашиот минимум

Следејќи ја истата стратегија за предвремено плаќање, помага да платите повеќе од вашиот месечен минимум кога сте во можност. Плаќање на поголема сума од моменталниот износ на долг на вашиот заем ќе ја намали вкупната должина на планот за отплата. Тоа ќе ви овозможи да ја вратите финансиската независност уште побрзо, а со отплата на вашиот заем предвреме, ќе го намалите износот на камата што ја должите, заштедувајќи пари на долг рок.

4. Внимавајте на вашата оценка за кредит

И за крај, внимателно внимавајте на вашиот кредитен резултат додека враќате личен заем. Начинот на управување со вашите лични заеми ќе се рефлектира во вашиот кредитен резултат и ќе влијае врз заемите што ќе ви бидат потребни во иднина.

 

!Овој напис не содржи професионални совети и не ги зема предвид специфичните околности за вас. Доколку ви треба стручен совет, ве молиме консултирајте се со специјалист.

Повеќе новости
Претходно М Кеш- Твое идеално решение за пари веднаш
24.01.2021

Парите се двигател на многу процеси што се случуваат во денешниот живот и самиот факт дека тие се неопходни ни кажува колку во суштина завис...

Види повеќе
Следно Кој е новиот креативен партнер на М Кеш?
08.02.2021

Популарната македонска медиумска личност позната по многубројни тв проекти Жарко Димитриоски е новото заштитно лице на нашиот бренд. Тој е а...

Види повеќе